tirsdag, oktober 24, 2006

Blogg, blogging, weblog

Jeg mener selv jeg er heldig som har det tidligere nevnte faget Medier og Kommunikasjon i studiet mitt, det er faktisk veldig interessant!
Læreboken er rykende fersk, og i allefall jeg synes det var morsomt å lese litt om blogging. ; ) Tenkte kanskje flere av dere som skriver blogg kunne finne dette stoffet som faktisk er skrevet om oss interessant, så jeg gjengir herved noen deler av stoffet:

"Blogg, blogging, weblog

Det foreløpig siste bidraget i nyhetsjournalistikken er en global grasrotbevegelse som går under betegnelsen blogg. Det kan være utfordrende å bruke nye begreper i akademisk litteratur. Noe kan bero på usikkerhet om hvordan de skrives. Er det korrekte begrepet blog, med én g, eller bør det fornorskes og få dobbel konsonant? Vi hadde samme usikkerhet da Internett var nytt: Skulle det staves med stor forbokstav? Skulle det fornorskes, eller skulle man bruke det engelske Internet? Internett ser ut til å være en vellykket fornorsking, i motsetning til for eksempel verdensveven, en fornorsking av world wide web. Verdensveven har aldri vært, og kommer sannsynligvis aldri til å bli, det foretrukne begrepet for weben.

Vi bruker substantivet blogg, som også er blitt korrekt norsk skrivemåte, i dette avsnittet, verbet å blogge, og kaller virksomheten blogging. Å blogge kan også bety at man fortløpende kommenterer begivenheter, for eksempel at man blogger statsministerens nyttårstale. Det vil si at man fortløpende kommenterer det statsministeren måtte si på årets første dag.

Ordet blogg kommer fra web log, eller weblog, altså en logg på Internett, og har vært i bruk fra slutten av 1990-tallet. Det er den amerikanske bloggeren Jorn Barger som er kreditert begrepet. Peter Merholz brukte begrepet verbalt, we blog, og står dermed i litteraturen som den første bruker av nettopp det (en.wikipedia.org/wiki/Blogging, nedlastet 28. mars 2006).

En blogg er en Internett-basert publisering, vanligvis periodisk, med de nyligst publiserte artiklene øverst. Som andre medier ordner bloggere (senderen, den som utvikler og publiserer bloggen) stoffet tematisk, for eksempel politikk, lokale nyheter, essayistiske observasjoner og annet.

Bloggkultur

Som så mye annet på Internett, er bloggkulturen bredt sammensatt. Vi skal peke på noen typiske trekk: En vanlig forståelse av blogging er at Internett-brukere oppretter en dagbok, en personlig logg, som de av ulike årsaker ønsker å dele med omverdenen. Disse Internett-brukerne, i denne konteksten sendere, er like mangfoldige som sendere ellers. De kan kategoriseres ut fra intensjonen med bloggen, og dermed innholdet.

En vanlig bloggtype er, som nevt, en personlig blogg. Den virker som en vidåpen dagbok, og det er selvsagt svært begrenset redaksjonell kontroll med tekstene som legges ut der. En mye omtalt personlig blogg tilhører den sannsynligvis fiktive London-kvinnen Belle de Jour. Hun er prostituert og bloggen har undertittelen Diary of a London call girl. Andre, kanskje mer ekte blogger, publiseres for at venner, kolleger og naboer skal kunne følge med i hverandres liv. Fordelene er åpenbare: Senderen deler i alle fall generelle nyheter med sine omgivelser etter ingen nevnt, ingen glemt-prinsippet."
(Tor Bang, 2006, fra boken "Makt og spinn i mediene")

-Så her får vi altså vite hvordan vi skal stave blogging dere! ; )

7 kommentarer:

Maria sa...

Enda godt å vite :)

Amelie78 sa...

Interessant å lese :) Har en del om media ol i faget jeg selv studerer. Interessante greier. Ikke så dumt med litt metakunnskap - vi er jo uansett alle brukere av media.

Am.

Marie Nanette sa...

Hm... ja, har faktisk lurt litt paa det med en eller to g-er! Haaper det gaar bra med studiene og livet ellers.

Marie

mie sa...

Maria: Ja, ikke sant?? ; )

Amelie: Ja jeg synes det er ganske interessant. Føler jeg har lært mye nyttig.

Marie: Men nå vet du altså at det er to! ; ) Studiene lever sitt eget liv for å si det sånn....og drar meg med på "moroa"!

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Anonym sa...

get to know nice interesting site -

[url=http://trailfire.com/allegra] generic allegra d [/url]

http://trailfire.com/allegra
[url=http://trailfire.com/allegra] allegra d 24 hour [/url]

 
Blogglisten