fredag, desember 29, 2006

Sam kan endelig gå!!!

Sam i dress på vår tidlige julefeiring i England. "Gam" (Elissas navn på farmor - Sams versjon lignet mer på "Damn"....eh hehe) mente han så ut som han var på vei til en danseklubb.

Sam tar seg en titt på en bil til utlodning på Heathrow

Jeg har visst glemt i alt førjulsstyr og eksamensmas å meddele at Sam nå omsider har lært seg å gå! Han har slitt med å finne nok balanse og selvtillit til å virkelig "ta steget", i ordets rette forstand. I hele høst har han tatt opp til fire skritt om gangen nå og da, men har liksom ikke funnet tryggheten. Vi har lurt lenge på hvorfor utviklingen har stått såpass stille, men alle spesialister og fysioterapeuter osv har tatt det hele med ro. De har forklart det med at han mistet så mye muskelmasse da han lå så lenge på sykehus i forbindelse med operasjonen, pluss at det er helt vanlig at premature ligger et stykke bak i motorisk utvikling i begynnelsen av livet. I tillegg til dette har han hatt fysiske utfordringer i å håndtere peg og tracheostomi som var i veien for å ligge på magen f eks, og som derfor "forstyrret" den vanlige progresjonen i motorisk utvikling.

Allikevel har vi hatt en følelse av at Sam mest av alt har slitt med å få nok selvtillit til å tørre, i tillegg til at vi tydelig har sett at det manglet på balansen - altså muskelstyrken. Til slutt begynte vi å øve helt bevisst: En ettermiddag, nærmere bestemt 6. desember, satte Chris og jeg oss ned på kjøkkengulvet, et stykke fra hverandre, med hver vår skje og yoghurt. Vi lokket med dette deilige stoffet, og plasserte han umerkelig på bena når han mistet balansen før vi inviterte han videre i jakten. Sam glemte at han gikk og ikke krabbet - fordi han hadde fokuset fullt og helt på maten!
Først var han fryktelig stiv i bevegelsene, og skuldrene hans satt klistret stivt til ørene. Det tok allikevel ikke mange minuttene før vi kunne flytte oss lenger unna hverandre og han gikk femten skritt mellom oss! Som vi trodde så kunne han gå, det var tryggheten som hadde sviktet.

Neste dag gjentok vi stuntet, og etter en liten treningsøkt på kjøkkenet tok han på eget initiativ en "Bambi på isen"-rusletur ut til stua! Vips så var "koden" knekket, og kunne plutselig gå så mye han ville!
Han var ganske stiv i bevegelsene en stund og heiste skuldrene godt opp, men sakte og sikkert har han slappet bedre av og har funnet styrken. -Og det beste er at han ble så utrolig glad og stolt av seg selv da han endelig fant ut av dette kunststykket! Han ble nesten som en ny liten personlighet, som tuller og liker å få oss til å le. Han fikk rett og slett mer selvtillit, og enda mer glimt i øyet.

Han gjorde stor lykke i England hos alle slektningene som fikk se han for første gang! Oldemoren hans på 95 gråt av lykke da han sendte henne et slengkyss til avskjed. ; ) "What a remarkable little character!" sa hun til de andre som var til stede. Hun har engasjert seg veldig i situasjonen vår, har bedt og holdt på. -Til og med kirken hennes har hun fått med på å be, og hun fortalte om en dame som var enda eldre enn henne som har bedt for Sam hver dag!!
Vi blir fortsatt overveldet av alle som har engasjert seg. Menigheten til foreldrene til Chris "krevde" en statusrapport fra oss fra talerstolen, og mange fortalte oss etterpå hvordan de har bedt og hvor glade de var for endelig å ha truffet Sam. Vi er jammen priviligerte. : )

Anyway, før jeg skriver meg helt bort - poenget var altså å fortelle dere som fortsatt har hjerte for Sam at han har tatt et viktig skritt i utviklingen sin, og at han er enda mer fornøyd enn før! Det er nesten som at personligheten hans for alvor begynte å blomstre etter dette, og vi forstår nå hvor frustrert han må ha vært...
Nå fyller han snart to år, den 13. januar, selv om han altså utviklingsmessig ikke er to før langt uti april. ; )

Fortsatt god jul alle sammen, og godt nytt år!

10 kommentarer:

ingunn sa...

Grattis Sam! Så gøy at han kan gå da! Og gratulerer med dagen Elissa! og God jul på etterskudd, og godt nyttår, og gratulerer med dagen på forskudd, Mie! etc etc etc....
Håper dere har hatt en fin feiring!
klem fra meg.

Amelie78 sa...

And what a remarkable sjarmtroll! UTROLIG digg i den dressen! Likte bildene! Takk for rapport, Mie. Gøy å lese! Gratulerer med gående sønn :)

OG GOD JUL!! Litt dårlig med julehilsen fra meg i år, men det får bli et nyttårsbrev istedet :)

Ønsker dere alt det beste i det nye året! Glad for å kjenne deg! Og håper vi sees snart.

Nyttårsklem fra H.

Trine Hanken sa...

HERLIG!! Så kjekt å se at det stadig skjer nye ting...
Håper dere har hatt en god jul i Norge etter all ventinga i London. Jeg reiste hjem fra Sydney julaften, og det var ikke særlig stas å sitte på fly hele julaften og første juledag, men jeg kom meg da hjem til slutt...

Ha et veldig godt og friskt nyttår, må dette bli et eneste stort OPPTURs år....
Dressen til Sam var forresten råtøff!!!

God klem Trine i Ålesund

Maria sa...

Jeg må nesten si meg enig i det med danseklubb sitatet :) Men dette var god lesning!

Godt nyttår!

Karina sa...

Snakk omm kjekkas!!!
Så utrolig godt å lese om den gode utviklingen hans:) Håper dere får et godt nytt år med mange gode opplevelser!

Klem fra meg!

Elisabeth sa...

Godt nyttår Mie!

Fint å høre at det går bra med Sam. Skal snart begynne å jobbe (etter 1/2 år som arbeidsledig). Det ser jeg fram til.

Anonym sa...

Så fint at det går fremover, har tittet innemellom i bloggen din etter at jeg feiltastet når jeg søkte etter noe annet på google.
En blogg som kan muntre opp hverdagen er denne: www.flottagitt.com

Grete sa...

Så artig å høre at han har lært seg å gå! Og så utrolig tøff han var i den dressen :) Godt nyttår!

Kine sa...

Way to go Sam :)

mie sa...

Ingunn: Vi hadde en hyggelig feiring, mye bedre enn i fjor heldigvis...og Elissa koste seg på dagen sin! Hun går faktisk rundt her med krone på hodet som hun fikk i barnehagen, me "Elissa 3 år" på. ; )

amelie: Ja, var han ikke fin kanskje? ; ) På julaften hadde han samme antrekket, og siden buksa er litt stor så sto han plutselig og pakket opp pakker med buksa rundt anklene gitt! Er dårlig på julehilsener jeg også, men sånn er det. ;)

Trine: Huff ja, flyturer og reising er aldri særlig stas...også på julaften da! Ser du har flyttet til Ålesund (følger litt med da ; ), det blir utrolig spennende! Lykke til med alt sammen, jeg fortsetter å følge med dere. : )

Maria: Min sønn danseløven! ; ) Godt nytt år til deg også!

Karina: Ja, det er litt godt å kunne fortelle de gode tingene som skjer med Sam. Vi gleder oss jo stort over dem! ; ) Ønsker deg også et godt nytt år!

Elisabeth: Å wow, gratulerer med jobb!! Må være slitsomt å søke jobber over tid, godt det er over.:)

Anonymous: Hyggelig med hilsen fra en ukjent! ;) Får sjekke ut den siden jeg da.

Grete: Ja, det er så bra! Og det er synd at man strengt tatt ikke kan gå i barnehagen i dress - han får jo ikke brukt den så ofte. ;)

Kine: :) Hyggelig å høre fra deg!!

 
Blogglisten