lørdag, april 03, 2010

Jammen er det morsomt å være mamma!


Med en kledelig blåveis, som han fikk i et ublidt møte med trappen....

Vi er en tospråklig familie her i huset (leiligheten...Jeg vil ha HUS!!!), siden pappa'n er engelsk. Chris var veldig flink og konsekvent med å snakke engelsk med eldstemann Elissa fra en tidlig alder, og det var utrolig effektivt. Hun har lett kunnet "bytte" til engelsk når vi var i England helt fra hun var 3-4 år, og oversatte mellom Sam og besteforeldre fra samme alder! For å si det sånn så er ikke engelskleksene i første klasse noe problem. Ukelekser om å lære fargene red, green, blue, yellow osv er liksom ikke den store utfordringen. Ellers må jeg si at jeg har stor sympati med engelsklæreren hennes, som har måttet innføre en særregel: Elissa får kun lov til å svare på spørsmål i timen hvis ingen andre kan svare ; ) Hehe!

Sam forstår vel stort sett engelsk, siden han tross alt hører det mye hjemme, men Chris har ikke vært like konsekvent med å snakke engelsk til han. Sånn blir det vel fort med barn nummer to? Det er ikke så lett å insistere på å snakke engelsk når Sam ser oppgitt opp på pappa'n sin og sier "Pappa, si det på NORSK!!" Hvis man har dårlig tid og trenger at han forstår litt kjapt at han må ta på seg skoene, så er det fort gjort å snakke det språket som blir best tatt i mot!
Dessuten kan Sam finne på å stille spørsmålstegn ved ting han vitterlig bør kunne, etter å ha hørt det samme i mange år: Ved middagsbordet for en stund siden fikk han den faderlige beskjeden han veldig ofte får, nemlig "eat your peas". Han satte opp et forundret fjes, tenkte litt og sa "Hva er peez??" Han hadde virkelig ikke peiling mente han, og spiste ingen grønne småting før han fikk ordet servert på norsk.
Kanskje han ikke er like språkmektig som storesøster? Eller kanskje han er normalt språkflink men at hun er spesielt flink?? Barn er virkelig så forskjellige, selv med det samme oppvekstmiljøet!

I går ved frokostbordet ville Chris være flink pedagog, og han og barna snakket seg i mellom om hva "første, andre, tredje, fjerde" osv het på engelsk. De klarte å nøste seg opp til "fifth" sammen, så da det var tid for "sixth" mente Chris det var passet at de også fikk testet ut sin logiske sans, og spurte: "When it's called fourth and fifth, what do you think happens with six? Det som på norsk heter sjette?" Elissa var veldig usikker, men Sam mente han visste svaret: "Shit?"

3 kommentarer:

Fjordheim sa...

Hehehe, ja jeg tror nok den gutten er veldig smart. Så smart at han ikke vil dere skal vite alt han kan. Ikke dumt å skrive ned slike ting som ungene sier. Jeg har ikke vært flink til det. og da går det i glemmeboka etterhvert. I hvertfall her i huset. Ha ei fortsatt fin påskehelg :)

mie sa...

Hehe, ja han slår meg overhode ikke som dum nei! ; ) Denne bloggen fungerer på mange måter som en "utsagnsdagbok"; )

Frau Putz sa...

:D

 
Blogglisten